Du er her: Forsiden Artikler 2019 Nye Ålgård sentrum vant Statens pris for byggkvalitet 2019

Norske landskapsarkitekters forening (NLA) er fagorganisasjonen for norske landskapsarkitekter med godkjent utdanning.

Les mer om faget og folkene

Finn din landskapsarkitekt

Kalender

  Meld deg på nyhetsbrevet
   
  Foto: Sven Olav Jensen

  Nye Ålgård sentrum vant Statens pris for byggkvalitet 2019

  26.11.2019 | MV

  Nye Ålgård sentrum er årets vinner av Statens pris for byggkvalitet. Prisen ble delt ut under Byggkvalitetsdagen tidligere i høst.

  - Ved å flomsikre Figgjoelva har Gjesdal kommune frigjort arealer til et nytt, mangfoldig og spennende sentrum for folk i alle aldre, sier statsråd Monica Mæland i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, som er ansvarlig for prisen. Nye Ålgård sentrum er tegnet av Dronninga landskap og byggherre for prosjektet er Gjesdal kommune.

  Transformasjon som årets tema
  Tema for årets pris har vært transformasjon. Juryen har vært på jakt etter prosjekter som har jobbet med endring og gjenbruk av eksisterende byggverk eller områder.

  – Ved å gjenbruke eksisterende byggverk og arealer, kan bygg- og anleggssektoren bidra til at vi når Norges miljømål om å være klimanøytrale innen 2030, sier Monica Mæland. – I Ålgård har de tatt utgangspunkt i en nødvendig flomsikring av elven. Det gamle stadion er flyttet og dette har frigjort et attraktivt areal for et nytt sentrum. Gjesdal kommune har her utviklet et nytt sentrum med torg, kanalpark og elvepark. Nye Ålgård sentrum er et forbilde på fremragende byggkvalitet.

  Kommunen opplevde at det nedre løpet av Figgjoelva var utsatt for økende erosjon. Hundrevis av kubikkmeter med masser raste ut i elva hvert år og hevet bunnen av elva. Dette førte til ytterligere erosjon når elva gikk stor. Området rundt den gamle stadion var svært flomutsatt, ifølge Norges- vassdrags og energidirektorat (NVE). Flomsikring måtte utføres, og denne stod ferdig i 2016. Ålgård torg og kanalparken var ferdig i 2017.

  Parkområdet er et forbilde
  Med utviklingen av nye Ålgård sentrum har Gjesdal kommune vist hvordan et problem kan snus til en mulighet. Prognosene for klimaendringer og økt flomfare viste at Figgjoelva måtte flomsikres. Tiltakene som ble utført åpnet muligheten for å etablere en elvepark med sykkelveier og elvestier, og ikke minst kanalparken som strekker seg opp til torget og bussholdeplassen. Der er det bygget to romslige og unike busskur med husker, ladepunkter for mobil og gratis wifi.

  – Nye Ålgård sentrum er et godt eksempel på hva man kan få til gjennom god områdetransformasjon. Arealet er bedre utnyttet og har fått nye funksjoner. Anlegget er blitt en framtidsrettet og sosial møteplass som er tilrettelagt for alle. Her åpnes det opp for lek og aktiviteter, blant annet med sandstrand, rennende vann, skaterampe og svevende benker. Ålgård har fått et sentrum som brukes aktivt, og der det i tillegg er blitt morsomt å vente på bussen, sier Monica Mæland.

  Hedrende omtale
  Bygdebox, et nærings- og aktivitetshus på Stokkøya i Åfjord kommune i Trøndelag, og Mat- og merkevarehuset på Grünerløkka, den gamle majonesfabrikken til Mills, var de to andre prosjektene som kom til finalen. Begge mottok hedrende omtale fra fagjuryen. Prisen ble delt ut på DOGA i Oslo av statssekretær Thorleif Fluer Vikre og juryleder Erling Lae.

  Om prisen
  Statens pris for byggkvalitet er en hederspris som skal løfte fram nye forbilder som bidrar til å heve, fornye og utvikle byggkvalitet. Kandidatene til prisen skal ha fremragende byggkvalitet og være et resultat av gode og innovative byggeprosesser. Til årets pris ønsket eier av prisen, Kommunal- og moderniseringsdepartementet, å vektlegge transformasjon. Byggverket måtte være ferdigstilt i 2015 eller senere for å være kandidat til årets pris.

  Nye Ålgård sentrum-Gamle mønster fra Ålgård veveri-Foto Jiri Havran-kopi
  Nye Ålgård sentrum: Gamle mønster fra Ålgård veveri. Foto: Jiri Havran

  Fagjuryen
  I fagjuryen for Statens pris for byggkvalitet 2018–2021 deltar:

  • Erling Lae, leder, tidligere fylkesmann i Vestfold, fra Oslo
  • Mari Bergset, landskapsarkitekt MNLA og daglig leder, fra Tromsø
  • Heidi Bjøru, rådgiver og sivilarkitekt MNAL, fra Tromsø
  • Eli-Kirstin Eide, professor og interiørarkitekt MNIL, fra Bergen
  • Bård Kåre Flem, sivilingeniør, fra Trondheim
  • Tor Inge Hjemdal, administrerende direktør og sivilarkitekt MNAL, fra Oslo
  • Mai Ahn Thi Lê, spesialrådgiver og PhD, fra Oslo
  • Cecilie Bjerke Skjømming, sivilarkitekt MNAL, fra Kristiansand (vara)
  • Arne Smedsvig, landskapsarkitekt MNLA og daglig leder, fra Bergen (vara)

  Mer informasjon om prisen og omtale av vinnerprosjektet og de hedrede

  Kilde: Pressemelding fra Dibk

  Nye Ålgård sentrum-Kanalparken- Foto Jiri Havran-kopi
  Nye Ålgård sentrum: Kanalparken. Foto: Jiri Havran

   

  Norske landskapsarkitekters forening

  Josefines gate 34
  0351 Oslo
  tlf: +47 23 33 24 60
  epost: post@landskapsarkitektur.no
  Alle rettigheter © Norske landskapsarkitekters forening. Gjengivelse av innhold kan kun skje når kilde oppgis.
  Design: Bjørn Amund Enebo | CMS: Webscape